25.01.2016.

Cheesecake








Ovo je ona verzija koja se ne peče.
Jednostavan kolač. Ne zahteva posebne veštine, samo malo vremena, volje i materijala. I najvažnije je da ga opušteno pravite. Nema sikiracije, stresiranja, sve pod konac.. može malo više fila, manje voća.. i obrnuto. Podloga od keksa, deblja ili tanja.. samo vi o tome odlučujete. Na kraju će to biti lutkica od kolača... a o ukusu da ne pričam.
Dakle, zaljubite se u svoj čizkejk, i pustite da se i on zaljubi u vas.

A sad malo o načinu pripreme.
Podloga mi je bila od domaćeg keksa, o kome sam već ranije pisala, sveže ispečenog ovim povodom.



Pravila sam tri mala čizkejka u kalupima prečnika 10cm.

Keks sam usitnila oklagijom u kesi.
To je super metod za sitnjenje, takoreći mlevenje keksa, ako vas mrzi da palite mlin ili seckalice razne, koje posle morate da perete.



Za mlade i domaćice-početnice da objasnim:
Stavi se keks u kesu (ja dupliram uvek) pa se oklagijom prelazi preko kese s keksom sve dok se ne usitni skroz.




Keks se zatim izmeša sa omekšalim maslacom. Ne dodajem šećer jer je keks dovoljno sladak. Ako je smeša trošna tj. mrvičasta dodati kašiku mleka (ili više po potrebi)
Rukama utisnuti keks po dnu kalupa koji smo obložili pek papirom. Pek papir prethodno skrojiti da lepo legne na dno.
Podlogu sam namerno pravila jako tanku.



Preko podloge od keksa dolazi beli fil od krem sira i slatke pavlake.
Slatku pavlaku umutiti pa joj dodati krem sir i dve kašike šećera u prahu.
Na kraju dodati želatin.
Želatin pripremate prema uputstvu sa kesice. Sadržaj se prelije sa četiri kašike vode i stavi na neku slabiju temperaturu ringle da se otopi(a da ne provri). Izmešati i ostaviti na stranu neki minut da se prohladi.
Pola od tako pripremljenog želatina ide u fil od sira, a druga polovina je kasnije potrebna za želiranje voćnog preliva.

Pripremljen beli fil rasporediti preko podloge od keksa i lepo poravnati. Umazane obode kalupa obrisati papirnom salvetom.



Za preliv od voća koristila sam smrznute višnje, koje sam prethodnog dana odmrzla. Otapanjem su opustile lepu količinu soka koji sam upotrebila zajedno sa višnjama.

Način pripreme voćnog preliva:

Višnje i sok sa kašikom šećera, staviti u šerpicu pa ih pustiti da na ringli srednje temperature počnu pomalo da krčkaju. Odmah skloniti s ringle i ubaciti preostali želatin (koji je možda počeo da se steže, ali nema veze.. Sav želatin lepo kašikom ogrebete, pa u šerpu s višnjama)

Kad se voćni preliv ohladi (posle pola sata otprilike), preliti ga preko belog fila.





Voćni preliv će još neko vreme biti tečan. A kad se stegne - to je to. Želatin je napravio svoje.
Kolač treba da u kalupu, na hladnom mestu odstoji nekoliko sati, a najbolje preko noći.
Stranice kalupa oprezno skidati.



A, da!! Zaboravila sam da napišem jednu važnu napomenu. 
Pre nego što sam sipala beli fil u kalup, namazala sam unutrasnjost stranica kalupa uljem. Vrlo tanak sloj, za svaki slučaj, da mi se kolac ne zalepi.
Ipak mi se više sviđa varijanta sa pek papirom koji se obloži po obodima kalupa, ali me ovog puta mrzelo da ga krojim za ove male kalupe.

Potrebni sastojci:

Za podlogu:

120gr keksa
100ml maslaca


Za fil od sira:

120ml slatke pavlake
150gr krem sira
dve kašike šećera u prahu
pola kesice želatina

Za voćni preliv:

150-200gr višanja
oko 100ml vode (samo ako radite sa svežim višnjama!!)
kašika šećera u prahu

50gr čokolade za dekorativno prelivanje - nije obavezno..






Ako vam se čini da vam nešto sa slike namiguje, jeste.. to su ti čizkejkovi - šarmeri i zavodnici. 
Mislite da je meni lako...





12 коментара:

  1. ovo tako dobro izgleda da bi ju pojela iako ne volim čizkejk nikako! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Sve mi namiguju i smeškaju se i prstom pokazuju i zovu... ma strahota jedna, ne smem više da ih gledam, bojim se zaljubiću se, pa šta posle... :)

    ОдговориИзбриши
  3. Uf, ovo je iznimno dobro! Super izgleda, voće po mom ukusu, boje...

    ОдговориИзбриши
  4. Obožavam i da je jedem i da je pravim. Moj recept je malko drugačiji, ali što je najbitnije ne peče se i relativno je brzo gotova torta :-)

    ОдговориИзбриши
  5. Nije ni meni lako gledati tu divotu od kolača... :-))

    ОдговориИзбриши
  6. Jao, kakav dobar recept! Ovi kolački su čarobno ljepi na tvojim fotografijama.

    ОдговориИзбриши
  7. draga moja promjeni naslov posta NE GLEDAJ GLADAN:)))))
    kad se nisam danas utopila od apetita onda nikad necu tako mi to izgleda super:))))

    ОдговориИзбриши
  8. Одговори
    1. Ovo su tri mala kalupa precnika 10cm, moze jedan veci precnika 25-30cm, ali onda povecajte mere sastojaka

      Избриши
  9. Divno izgledaju ovakvi mali! :) Meni osobno je ovo jedna od najdražih kombinacija za čiz i često ga pravim, samo bez želatine i sa ganache slojem između podloge i kreme! naravno, ne budu mi nikad ovako lijepi kao tvoji! :)

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...