22.04.2016.

Pedeset i neka nijansa zelene



Glavna zvezda na mom stolu je zadnjih dana mladi crni luk. U najrazličitijim kombinacijama i uz moje nastojanje da ga što više konzumiramo svežeg. 
Kako neko reče.. idealno za socijaljnu neprihvatljivost. Slažem se, nije prijatno u određenim situacijama. 
Ipak, verujem da ćete se snaći i promuvati ga svežeg u ishrani što je moguće češće.. jer njegova sezona brzo prođe.









Napisaću samo nekoliko kratkih, meni omiljenih, recepata:

1. Veza mladog luka, jedan krastavac i sok od pola limuna. Sve iseckati pa umešati sa čašom kisele pavlake.
2. Veza mladog luka, jedna zelena salata, šaka rukole, 100gr šunke, 100gr feta sira.
Naseckati sve i izmešati. Preliti maslinovim uljem i sokom od limuna.
3. Namaz od naseckane veze mladog luka, 50gr. šunke, 50gr. rukole i čaše kisele pavlake. 
4. Zelena salata i veza seckanog mladog luka. Sve preliveno jogurtom ili kiselim mlekom i kašikom limunovog soka.
5. Namaz ili prilog jelu: veza mladog luka umešana u kiselu pavlaku.
6. Vezu naseckanog mladog luka kratko propržiti na ulju, dodati 2-3 veze mladog zelja i 400gr šampinjona. Dinstati 10ak minuta pa naliti šoljm vode i kuvati još 20 minuta. Posoliti i začiniti po svom ukusu.



* * *


I sledeći kolač sam svrstala u ovu zelenu tematiku, zato jer sam ga izvela u prirodu, gde je slikan i pojeden..


Voćni kolač

Podloga

2 jaja(mutiti prvo beanca, pa šećer, pa žumanca)
110gr šećera
100ml mleka
100ml ulja
120gr brašna
kašičica praška za pecivo
vanila po želji

Izliti u pleh dimenzije otprilike 25x35 (znači tanko, jer će se testo pečenjem podići i udvostručiti).
Peći oko 25 min na 180-200.

Preko ispečne i malo prohlađene kore rasporediti voće po želji. Ja sam kombinovala banane i maline.
Preko voća preliti dva umućena pudinga od vanile. Domaći ili kupovni, po želji..
Preko svega ide umućena slatka pavlaka (250ml) ili šlag (dve kesice).

* * *

A ako ne volite luk i  mrzi vas da pečete kolče... hmm... pa imam rešenje!






3 коментара:

  1. To se kod vas zove mladi crni luk? :)
    Ja se trenutno gušim u njemu, pokušavam ga ubaciti u svaki obrok koji nije prije nekog društvenog kontakta :) najdraže mi je uz grah salatu, s bučinim uljem.
    Super su ti kombinacije!

    ОдговориИзбриши
  2. Kod mene umjesto mladog luka u zelenoj boji na prvom mjestu su šparoge. :-)) Fotke su ti fenomenalne, posebno kolač. :-))

    ОдговориИзбриши
  3. carica milica pa ti sve ibaras s nogu hihih
    to su recepti za mog tatu voli luk na 101 nacin:)))
    volim i ja al previse nesmijem onda me muci..... sve za peticu i plus:(((

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...