05.06.2017.

Inspirisana Italijom




Odavno čeznem da posetim Toskanu. Lepo mogu da se zamislim kako šetam kroz onu lavandu i tople crvenkaste pejzaže. 
Da, da.. neku jesen toskansku zamišljam, i sebe u njoj. 
Ali kako to obično biva, mi maštamo a neko ili nešto jače i moćnije od nas na kraju presudi da l' ćemo, kad ćemo, kako.. i gde da odemo. 
Obrela sam se nedavno na par dana na severu Italije. Ne ljutim se. Naprotiv. 
Oberučke sam prihvatila izazov. Toskana neće da pobegne. 


Sever je šarmantan na svoj način. Uredan i čist, tiši nego što sam zamišljala sve italijansko, nekako organizovan u samo svom stilu. 
Ustvari baš volim što sam imala priliku da osetim svakodnevni život nekih (ne)običnih malih italijanskih gradića. I nisam mogla da se otmem utisku da je to neko vreme koje je tamo zaustavljeno a opet teče u mestu, netaknuto od mnogo toga iz modernog doba.. Savremeno koliko je potrebno, ni trunku više. 
Ne možeš ti tamo kad hoćeš da odeš u restoran na ručak ili kafu, jer su otvoreni do pola 3, pa opet od 6. Male piljarnice takođe poštuju svoje vreme za odmor. Ne znam da li je svuda tako.. ali je skroz u redu. 


Nakon baš dugih i temeljnih šetnji onim zavodljivim uličicama, nešto mi je ostalo urezano za pamćenje. Zveckanje tanjira, čaša i pribora za jelo koji se čuje kroz otvorene prozore.. Ma odmah sam se osetila na svom terenu. Pa mirisi najboljih, rekla bih, kombinacija začina od kojih mora da ste gladni, ali i siti neprestano. Beskrajni uredni vinogradi u koju god daljinu da pogledaš i zamagljene čaše s belim vinom na malim okruglim stolovima ispred bistroa na uglu. Jarke boje žaluzina na kamenim fasadama. Lepo, toplo i ljudski.





Italija me je inspirisala na mnogo načina. Ovde planiram da to pokažem kroz neka zanimljiva jela, a i fotografije.

Za početak da smućkamo neke fine, prohladne i lagane poslastice koje se ne peku, a prave se od svežeg voća, koga ovih dana ima u izobilju.


Keks puding s jagodama



Za dve veće porcije potrebno je 

- nekoliko kekseva po izboru (ja sam koristila Zlatni pek)
- nekoliko kašika mleka za natapanje keksa
- kesica pudinga od vanile
- oko 100g iseckanih jagoda i dve cele

Opciono: Šaka seckanih oraha koje možete da umešate u ohlađen puding pre sipanja u čaše. Odlično je!

Način ređanja:
Na dno čaše izlomiti 2-3 keksa, pa ga poprskati mlekom.
Preko njega sipati četvrtinu pripremljenog pudinga, a onda i polovinu seckanih jagoda. Jagode prekriti sa još jednom četvrtinom pripremljenog pudinga.
Na vrh dolazi cela jagoda sa sve peteljkom.
Ohladiti obavezno pre služenja.


Voćni keks kolač



Ovo mi je favorit među nepečenim poslasticama.

Za pleh dimenzije 20x30cm porebno je:

- 200 do 250g keksa po izboru
- 400 do 500g voća (jagode, maline, višnje..)
- 500ml tečnog jogurta
- kesica šlaga ili 200ml slatke pavlake 

Na dno pleha poređati jedan red keksa i preliti ga polovinom pripremljenog jogurta.
Preko jogurta rasporediti polovinu voća.
Ponoviti onda postupak ređanja sa preostalim keksom, jogurtom i voćem. 
Umutiti šlag ili slatku pavlaku na uobičajeni način i njime prekriti kolač.
Ostaviti ga nekoliko sati u frižideru pre serviranja.


Još jedna super brza i laka letnja poslastica je 
Puding sa sladoledom posut kakaom


Kombinovala sam ukus čokolade i vanile. Preko pudinga od vanile stavljala sam kuglu čokoladnog sladoleda, i obrnuto, pa sve zajedno obilno posula kakaom. Kakao sipam kroz cediljku za čaj ili malo sito, jer se lepše i urednije rasporedi.
Fenomenalno čokoladno osveženje.

I tako dalje...










4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...