23.06.2017.

Mak pita








Za testo su potrebne sledeće namirnice

1 jaje
120ml ulja
2 kašike kisele pavlake
4 kašike šećera
vanilin šećer ili narendana limunova korica
100ml mleka
100ml vode
oko 450g brašna
pola kocke kvasca


Za fil

250g mlevenog maka
oko 100ml mleka
šećer po potrebi, tj. ako nemate već pripremljeni, kupljen mleveni mak koji je sladak

Za premazivanje i posipanje pite

1 žumance
kašika ulja
šećer u prahu

Testo umesiti od svih sastojaka i ostaviti ga u nauljenoj posudi prekrivenog krpom, da odstoji i naraste. Kad naraste, umesiti ga kratko još jednom i ostaviti prekrivenog još oko pola sata najviše. 
Dok testo prvi put narasta, pripremiti nadev od maka.
U šerpicu uliti mleko i staviti na ringlu da provri. Odmah skloniti sa ringle i u mleko dodati mleveni mak i šećer. Promešati lagano da se masa ujednači pa na smanjenu temperaturu ringle vratiti šerpicu da se mak kratko skuva. To traje najviše dva tri minuta. Trebalo bi da se fil stegne i bude lak za razmazivanje. Dodajte u toku kuvanja slobodno još malo mleka ako vam se učini da treba. Fil hlađenjem postaje gušći.
Pripremljeni fil ostaviti po strani da se prohladi.

Pleh dimenzije 25x40(približno) obložiti pek papirom.

Naraslo testo podeliti na četiri dela. Četvrtinu testa razviti oklagijom na dimenziju pleha u kome će se pita peći, prebaciti je u pleh i filovati delom nadeva. Ponoviti isto sa još dve kore. Debljina razvijene kore treba da je 2-3 milimetra. Poslednjm razvijenim delom testa prekriti pitu.
Premazati je odozgore mešavinom žumanceta i ulja, pa zaseći oštrim nožem šare kakve volite. 
Ova pita peče se u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 40 minuta.




Prava jestiva uživancija ovih dana stiže s pijace. Dakle, uživajte u letu..



..i doručkujte.








1 коментар:

  1. Hvala draga, jedva sam dočekala ovaj recept (mada si bila brza). Obavezno pravim što pre i javljam utiske.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...